3ήμερο Βιωματικό Σεμινάριο 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Λιτόχωρο.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

3ήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

(20,21 & 22 Σεπτεμβρίου 2019)

για την Εκπαίδευση Ενηλίκων σε δεξιότητες ειρηνικής διαχείρισης των συγκρούσεων και Συμβουλευτικής Διαμεσολάβησης

Λιτόχωρο

Συγκρούομαι, μαλώνω, διαφωνώ, διαπληκτίζομαι και τόσες άλλες λέξεις για να περιγράψουν τη σύγκρουση και τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν αυτή εμφανίζεται!

Μία κατάσταση που λίγο έως πολύ όλοι κληθήκαμε ή θα κληθούμε να διαχειριστούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και τις περισσότερες φορές με μια πικρή αίσθηση…

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο και την ανάγκη για ηρεμία στις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα και γι΄ αυτό οργανώσαμε το συγκεκριμένο εργαστήρι προσδοκώντας καθένας που συμμετέχει να φύγει έχοντας ισχυρά εφόδια στις βαλίτσες του, χρήσιμα σε κάθε ταξίδι ζωής.

Επίσης, συνδυάζοντας τη χαλάρωση και την επικοινωνία με τον εσωτερικό μας κόσμο μέσω ασκήσεων γιόγκα, ευελπιστούμε να φύγετε γεμάτοι γνώσεις και τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις της ζωής μας!!

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας!

Φορέας εκπροσώπησης – Εκπαιδευτικός φορέας: Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών

Εκπαιδεύτριες: Γεωργιάδου Σοφία ,Καραμπατζακη Δέσποινα, Κόζυβα Πασχαλίνα, Παπαδήμου Παναγιώτα, Πλατσίδου Μαρία, Χατζηνικολάου Σοφία

Συμμετοχή και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αντιγόνη

Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία

Περίληψη

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο στο οποίο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές δύο διαδικασιών, της Διαμεσολάβησης και της Επανορθωτικής Συμβουλευτικής, ως μέθοδοι της ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων στα πεδία που αυτές εκδηλώνονται (ενδοπροσωπικές, διαπροσωπικές, ενδοομαδικές συγκρούσεις, συγκρούσεις μεταξύ οργανισμών, κ.ά). Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα περιλαμβάνει, σε θεωρητικό επίπεδο, τη θεωρητική προσέγγιση των συγκρούσεων, τον ορισμό των εννοιών της Διαμεσολάβησης και της Επανορθωτικής Συμβουλευτικής και, σε πρακτικό επίπεδο, τη μεθοδολογία η οποία είναι συνυφασμένη με τη Διαμεσολάβηση. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με ποικίλα εργαλεία για την εφαρμογή της μεθοδολογίας μέσα από την πρακτική εφαρμογή, είτε με προσομοιώσεις είτε με παιγνίδια ρόλων και με εκπαιδευτικό υλικό.

Τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν γνώσεις πάνω στη φιλοσοφία και τις αρχές των Συγκρούσεων, της Διαμεσολάβησης και της Επανορθωτικής Συμβουλευτικής. Κυρίως όμως σε δεξιότητες εφαρμογής των διαδικασιών ως μεθόδων ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Στο πεδίο των δεξιοτήτων αναμένεται οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στη δυναμική της ομάδας, στην ενσυναίσθηση, στην ενεργητική ακρόαση, στην επανορθωτική προπονητική (reconstructive coaching), στην εστιασμένη αυτοβιογραφία (reasoned Autobiography). Όλες οι τεχνικές αφορούν την πρόληψη των συγκρούσεων αλλά και την επανόρθωση των σχέσεων μετά από αυτή. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία των κύκλων είτε αυτοί λειτουργούν προληπτικά είτε επανορθωτικά (prevention cycle, cycle reparative).

Η όλη εκπαίδευση θα βασιστεί στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων: 35

Τόπος διεξαγωγής: Olympios Zeus Hotel

Πλάκα Λιτοχώρου

Πρόγραμμα

22 ωρών

Παρασκευή 20/09:

14.00-18.00: Προσέλευση / τακτοποίηση στα δωμάτια

18.00- 20.30: Καλωσόρισμα – παρουσίαση συμμετεχόντων – Γνωριμία – Ενδοπροσωπική σύγκρουση: τα θέλω και τα πρέπει μας

21:00: Δείπνο

Σαββατο 21/09:

7.30-8.30: Γιόγκα

8.30-9.30: Πρωινό

9.30- 13.30: Οι Συγκρούσεις στη ζωή μας, θεωρητική και βιωματική προσέγγιση 13.30-16.00: Μεσημεριανή διακοπή – Γεύμα

16.00-20.30: Ειρηνικές & Επανορθωτικές μέθοδοι επίλυσης των συγκρούσεων – Διαμεσολάβηση μέσω Αυτοβιογραφίας και Επαναδιατύπωσης της Σύγκρουσης

– Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση

Κυριακή 22/09:

8.00-9.00: Πρωινό & ασκήσεις ενεργοποίησης & μη ανταγωνιστικού περιεχομένου

9.00-13.30: Μελέτη περιπτώσεων – προσομοιώσεις ειδών διαμεσολάβησης

Η Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα

Κλείσιμο: Αναστοχασμός & Αξιολόγηση

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΣΕ 2ΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

  • Για τα μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου: 170 Ευρώ
  • Για τα μη μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου:180 Ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Δύο Διανυκτερεύσεις στo ξενοδοχείο Olympios Zeus ακριβώς πάνω στην παραλία στο χωριό Πλάκα, σε απόσταση 5χλμ. από το Λιτόχωρο. Διαθέτει μπανγκαλόου που είναι χτισμένα σε καταπράσινο κήπο με πεύκα και πλατάνια με ατομικό λουτρό, κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση και θυρίδα ασφαλείας. Περιλαμβάνουν επίσης ψυγείο και μπάνιο με στεγνωτήρα μαλλιών και δωρεάν προϊόντα περιποίησης, πρωινό με πλούσιο μπουφέ και ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο και χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και της πισίνας του ξενοδοχείου.

Περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή στο σεμινάριο, το ντοσιέ, τα έντυπα, εκπαιδευτικό υλικό και ότι άλλες παράλληλες δράσεις πραγματοποιηθούν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Νικολέτα Ηλιάδου, Υπεύθυνη Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών Στερεάς Ελλάδας τηλ. 6947449794