Εκδρομή στην Αλβανική Ριβιέρα 25 – 28 Μαίου 2018

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

4ήμερη οδική εκδρομή (25 – 28 Μαίου 2018)

Στην Αλβανική Ριβιέρα με ημιδιατροφή

(Αγίους Σαράντα, Βουρθωτό, Χιμάρα & Αργυρόκαστρο)

1η μέρα :  Παρασκευή, 25 – 05 -2018: Καβάλα –Θεσσαλονίκη- Γιάννενα- ΚακαβιάΑγίους Σαράντα

Αναχώρηση από την Καβάλα στις 25/05/2018 στις 14:30 μ.μ. για την Κακκαβιά (όπου βρίσκονται τα ελληνοαλβανικά σύνορα).  Στο δρόμο θα κάνουμε στάσεις για καφέ. Μετά τη διέλευση των συνόρων  σε μικρή απόσταση από τα σύνορα φτάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του 1940 – 41. Θα κάνουμε μια σύντομη στάση για να ανάψουμε ένα κεράκι ως φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν υπέρ πατρίδος. Στη συνέχεια επίσκεψη στο κεφαλοχώρι της Δερόπολης τη Δερβιτσάνη, όπου θα ξεναγηθούμε, θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θα συνομιλήσουμε με τους κατοίκους του. Αναχώρηση και άφιξη στο ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

2η Μέρα: Σάββατο, 26 – 05 -2018: Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα

Πρωινό. Αναχώρηση για τη Χιμάρα (τη νέα και την παλαιά πόλη). Επισκεπτόμαστε το Εθνικό Πάρκο του Λογαρά (Llogara) και το κάστρο του Πόρτο Παλέρμο (Porto Palermo), που είναι χτισμένο από τον Αλί Πασά των Ιωαννίνων στις αρχές του 19ου αιώνα. Νότια των Χιμάρων, σε μία μικρή χερσόνησο. Το Κάστρο, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό μνημείο που χρειάζεται προστασία για μην υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, με σημάδια συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας άνω των 3.500 ετών. Στην είσοδο του Κάστρου θα επισκεφτούμε την εκκλησία των Αγίων Πάντων, μια εκκλησία κτισμένη περί το 1775 με τέσσερεις εισόδους στο ιερό. Εδώ δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Επισκευασμένη, σήμερα λειτουργεί πάλι ως μητρόπολη της Χιμάρας. Δίπλα στον ναό των Αγίων Πάντων βρίσκεται η Ακροκεράυνιος σχολή όπου διδάσκονται τα ελληνικά γράμματα. Το πρώτο κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1775. Σήμερα το σχολείο, πλήρως ανακαινισμένο, λειτουργεί και πάλι. Η Χιμάρα φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, οι περισσότερες με βότσαλα αλλά και αμμουδιές και τις παραλιακές ταβέρνες της. Προαιρετικό γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα. Αναχώρηση για τους Αγίους Σαράντα και δείπνο στο ξενοδοχείο.

3η Μέρα: Κυριακή, 26 – 05 -2018: Βουθρωτό-Αγίους Σαράντα

Πρωινό. Επίσκεψη στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βουθρωτού. Τα ελληνικά και ρωμαικά ερείπια του Βουθρωτού είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αλβανίας. Αυτή η εντυπωσιακή επαναβρισκόμενη πόλη είναι ένας μικρόκοσμος των σχεδόν 3000 χρονών της ιστορίας της Μεσογείου.   Θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, στον οποίο μεταξύ των άλλων θα δούμε το αρχαίο θέατρο, το ναό του Ασκληπιού, τη Βασιλική, το Βαπτιστήριο και το Μουσείο όπου βρίσκονται όλα τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Ελεύθερο  χρόνο για βόλτα στα παράλια του Ιονίου, απέναντι από την Κέρκυρα, στους Αγίους Σαράντα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης  Όγχησμος, που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Η σημερινή ονομασία προέρχεται από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ελληνική κοινότητα στην πόλη, και συνεχίζουν να λειτουργούν τα ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης και οι εκκλησίες όπως ο ιερός ναός του Αγίου Χαράλαμπου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

4η Μέρα: Πρωινό. Αναχώρηση για το Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Από το κάστρο θα γνωρίσουμε   την ιστορία της πέτρινης πόλης. Το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο «ψηφιδωτό»,  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. Περιλαμβάνει εκατοντάδες οθωμανικού στυλ πυργόσπιτα με διακριτικές πέτρινες στέγες, ξύλινα μπαλκόνια και τους άσπρους πέτρινους τοίχους. Το Αργυρόκαστρο είναι μία μαγική πόλη με ταραχώδες παρελθόν. Από το φεουδαρχικό φρούριο στην οθωμανική και μετά ιταλική αποικία, η πόλη γνώρισε πολλούς ηγεμόνες και έχει εμπνεύσει ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Θα επισκεφτούμε το κάστρο του 13ου αιώνα, το σπίτι Zekate και το Εθνογραφικό Μουσείο. Αναχώρηση και έξοδος από τη συνοριακή διάβαση της Σαγιάδας- Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα- Στάση στο Μέτσοβο. Επιστροφή στην Καβάλα.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΣΕ 2ΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: (Ξενοδοχείο (Άγιοι Σαράντα) και “ 4* με ημιδιατροφή:

  • Για τα μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου: 180 Ευρώ
  • Για τα μη μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου: 185 Ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο. Τρεις Διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Epirius 4* Aγίους Σαράντα, μπροστά στη θάλασσα, σε 2κλινα δωμάτια με ατομικό λουτρό, κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, Ημιδιατροφή στo ξενοδοχείo.
Χρήση
των παροχών των ξενοδοχείων, Αρχηγός-συνοδός και Ξεναγός του τουριστικού γραφείου καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής, επισκέψεις & περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής & Ομαδικό Ασφαλιστήριο Αστικής-επαγγελματικής ευθύνης.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται:
Προαιρετικά γεύματα σε τοπικά εστιατόρια & Επισκέψεις στα Μουσεία

Η διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων γίνεται με την νέα ταυτότητά σας (όχι απαραίτητο το διαβατήριο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Σοφία Μουρουζίδου, Συντονίστρια Θεατρολογίας Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6937127057 & 6947449794

 

Γενικά Στοιχεία:

Η Αλβανία απέκτησε κρατική υπόσταση το 1912, με τη βοήθεια της Ιταλίας και της Αυστρίας και πρώτο μονάρχη το βασιλιά Ζόγκου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, συμμάχησε με την Ιταλία, στη συνέχεια όμως γνώρισε τη γερμανική κατοχή.Μετά το τέλος του πολέμου, απέκτησε κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Εμβέρ Χότζα. Μετά το θάνατο του Χότζα και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, η χώρα άρχισε να βγαίνει από τη διεθνή απομόνωσή της και να κάνει αργά βήματα προς τις δημοκρατικές ελευθερίες και την οικονομία της αγοράς. Το 1990 έπαψε η απαγόρευση της θρησκευτικής λατρείας που είχε επιβληθεί το 1967 και νομιμοποιήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι μια χώρα με πολλές φυσικές ομορφιές , έχει κάστρα σε όλες τις πόλεις της, απομεινάρια μιας άλλης εποχής , πεντακάθαρες παραλίες και καταπράσινους ελαιώνες. 

φαγητό μας παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού, με άφιξη στην Αθήνα νωρίς το βραδάκι, μετά Επιστροφές χρημάτων 100% για ακυρώσεις ΜΟΝΟ μέχρι 24/4!!!
από ένα υπέροχο 3ήμερο!!!
_______________________________